Home » KVK assessment
KVK assessment oefenen? Train nu en presteer maximaal!

KVK assessment

Wil jij maximaal presteren voor het KVK assessment? Dan gaan we je helpen! AssessmentCoach is hét slimste platform om je voor te bereiden op je assessment. Tijdens onze assessment trainingen leer je in korte tijd alles over het KVK assessment, zodat je ontspannen en zelfverzekerd aan je assessment kunt beginnen én maximaal kan presteren. Dus strik je veters en start jouw assessment training vandaag!

Over KVK

KVK, ofwel de Kamer van Koophandel biedt informatie, voorlichting en ondersteuning aan bedrijven en organisaties. Haar wettelijke taken zijn gericht op het registreren, informeren en adviseren van bedrijven en organisaties bij de belangrijke thema’s op ondernemersgebied.

Wil jij maximaal presteren voor je assessment?

Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!

Solliciteren bij de KVK

Het maken van een assessment is een standaard onderdeel van de selectieprocedure van KVK. De selectieprocedure van de KVK bestaat uit de volgende vijf stappen:

Stap 1: Insturen sollicitatie

De sollicitatieprocedure begint met het insturen van een sollicitatie voor een bepaalde functie. Tijdens deze stap moet je een motivatiebrief, Curriculum Vitae en contactgegevens in het recruitment systeem uploaden.

Stap 2: Oriënterend kennismakingsgesprek

Nadat je je motivatiebrief en CV hebt geüpload wordt deze beoordeeld. Is er een match tussen jouw profiel en de functie waarop je hebt gesolliciteerd, dan word je uitgenodigd voor een oriënterend kennismakingsgesprek. Is er geen sprake van een match, dan ontvang je een bericht dat je bent afgewezen.

Het kennismakingsgesprek is bedoeld om een eerste indruk van jou op te doen. Om goed voor de dag te komen is het belangrijk om het gesprek voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de onderstaande vragen gemakkelijk kunt beantwoorden:

  • Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?
  • Waarom zou je graag bij ons willen werken?
  • Waarom zouden we jou moeten aannemen?
  • Wat zijn jouw sterke en minder sterke punten?

Verder is het belangrijk om ook een paar vragen terug te stellen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Hoe groot is de afdeling waar ik kom te werken?
  • Wat voor mensen werken er zoal op de afdeling?
  • Is het mogelijk om gedeeltelijk thuis te werken?
  • Kun je iets vertellen over de secundaire arbeidsvoorwaarden?

Tegen het einde van het kennismakingsgesprek zal men aangeven hoe de eventuele vervolgstappen eruit zien en dat je binnen enkele dagen een terugkoppeling op het kennismakingsgesprek kunt verwachten. Je hoort dus niet direct of men met je door wil gaan.

Stap 3: Vervolggesprek

Na het oriënterende kennismakingsgesprek volgt het een vervolggesprek met een collega uit het team. Ook nu is het belangrijk om dit gesprek enigszins voor te bereiden.

Na het vervolggesprek hoor je meestal binnen enkele dagen hoe men het gesprek heeft ervaren. Is men positief over jou, dan komt het assessment in beeld.

Stap 4: Online assessment

Als je een positieve indruk hebt achtergelaten tijdens de eerdere gesprekken dan komt het online KVK assessment in beeld. Het KVK assessment in bedoeld om te beoordelen of jouw denkvermogen aansluit op de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Ook bekijkt men of de kenmerken van jouw persoonlijkheid en jouw competenties een goede aanvulling zijn op het team en de organisatie.

Het assessment is bedoeld om inzicht te krijgen in vier verschillende aspecten, namelijk:

  1. Wat is jouw intelligentieniveau?
  2. Wat zijn jouw competenties?
  3. Wat zijn de kenmerken van jouw persoonlijkheid?
  4. Wat zijn jouw drijfveren?

Om inzicht te krijgen in jouw intelligentie wordt een intelligentietest afgenomen. Daarbij worden verschillende intelligentiedomeinen in beeld gebracht, zoals: numerieke, verbale en visuele intelligentie. Om inzicht te krijgen deze domeinen moet je verschillende typen vragen maken. Veel voorkomende vraagtypen zijn cijferreeksen, analogieën en figuurreeksen.

Wil je meer weten over assessments? Lees dan het artikel: Wat is een sollicitatie assessment?

Wil jij maximaal presteren voor je assessment?

Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!

Stap 5: Arbeidsvoorwaarden voorstel

De laatste stap van het sollicitatieproces is het doornemen van het arbeidsvoorwaarden voorstel. Bepaal voor jezelf of je je kunt vinden in de arbeidsvoorwaarden. Het is tijdens deze stap overigens niet ongebruikelijk om nog enigszins te onderhandelen over bijvoorbeeld het salarisniveau en/of secundaire arbeidsvoorwaarden.

GITP assessment oefenen? Probeer gratis en scoor maximaal!

Het KVK assessment

Zoals eerder gezegd is het online KVK assessment een standaard onderdeel van de sollicitatieprocedure van de KVK.

KVK assessment = GITP assessment

De KVK maakt voor het afnemen van een online assessment gebruik van de diensten van GITP. GITP is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het afnemen van (onder andere) selectie-assessments voor bedrijven zoals de KVK. Om dat te kunnen doen beschikt GITP over een online assessment platform (dat oorspronkelijk door PiCompany is ontwikkeld).

Het online assessment platform van GITP wordt door een groot aantal bedrijven gebruikt om de kwaliteiten van een potentiële kandidaat tijdens een selectietraject te beoordelen. Kortom, het KVK assessment is dus eigenlijk het GITP assessment. Hoe werkt dat precies?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als een kandidaat bij KVK solliciteert en uiteindelijk een online assessment moet maken, dan stuurt de KVK een email aan de desbetreffende kandidaat met daarin een link naar het online GITP assessment platform. De kandidaat opent de email, klikt op de link en komt uit op een internetpagina van het GITP platform. Nadat de kandidaat is ingelogd op de internetpagina van het GITP platform verschijnen de verschillende opdrachten die voor het online assessment moeten worden uitgevoerd.

Nadat een kandidaat alle opdrachten heeft gemaakt stelt een medewerker van GITP een persoonlijk rapport over de kandidaat samen. In dat rapport wordt aangegeven wat het intelligentieniveau alsmede de talenten en ontwikkelpunten van de desbetreffende kandidaat zijn. Daarnaast geeft GITP aan of een kandidaat, op basis van de assessment resultaten, over voldoende kwaliteiten beschikt om de functie in kwestie te kunnen uitoefenen.

Onderdelen van het GITP assessment

Het GITP assessment zelf kan uit verschillende onderdelen bestaan. Er bestaat dus niet zoiets als “hét GITP assessment“. De inhoud, het niveau en de omvang van het GITP assessment worden namelijk afgestemd op de het niveau en de benodigde competenties van de functie in kwestie.

Toch zijn er een aantal modules van het GITP assessment die vrijwel altijd voorkomen. Dat zijn:

Bij sollicitatietrajecten voor zwaardere functies, zoals managent functies, worden vaak een aantal online modules en een aantal live modules aan het GITP assessment toegevoegd. De live modules moeten op locatie bij GITP worden uitgevoerd. Aanvullende modules die regelmatig voorkomen zijn:

Samenvattend kan het GITP assessment uit de volgende modules worden samengesteld:

Connector Ability test

De Connector Ability test is de intelligentietest van GITP en is voor veel mensen het meest gevreesde onderdeel van een assessment. De Connector Ability test kan op vier verschillende niveaus worden afgenomen, namelijk: VMBO-, MBO4-, HBO- en WO-niveau.

Aangezien intelligentie een belangrijke voorspeller voor succes is, is het cruciaal om deze test goed voor te bereiden. Het GITP assessment trainingspakket bevat trainingen voor de verschillende onderdelen van de GITP intelligentietest, zodat je ontspannen en zelfverzekerd aan deze test kunt beginnen.

De GITP intelligentietest bestaat uit de volgende onderdelen:

Met de deeltest Matrixen wordt de visuele intelligentie van een kandidaat beoordeeld. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat een patroon ontdekken in een Matrix van drie bij drie vakken om vervolgens het juiste plaatje op de plek van het vraagteken te selecteren.

 

Met de deeltest analogieën wordt de verbale intelligentie van een kandidaat gemeten. Tijdens deze deeltest moet een kandidaat een logische relatie tussen verschillende woorden ontdekken om vervolgens het juiste woord op de plek van het vraagteken te selecteren.

 

Reflector Drives test

De Reflector Drives test is de drijfverentest van GITP. Deze test is bedoeld om er achter te komen welke intrinsieke motivaties je aanzetten tot bepaalde acties of het maken van bepaalde keuzes. Met andere woorden; drijfveren geven antwoord op de vraag waarom je doet wat je doet.

Wat je motiveert is vaak nauw verbonden met jouw persoonlijke waarden, voorkeuren, interesses en passies. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor status, macht of een financiële beloning? Neem je graag risico? Hou je van structuur? Dat soort aspecten.

Reflector Big Five Personality / Reflector Personality Professional

De Reflector Big Five Personality en/of Reflector Personality Professional is de persoonlijkheidsvragenlijst van GITP. Deze test is bedoeld om inzicht te verkrijgen in de kenmerken van jouw persoonlijkheid. Men wil bijvoorbeeld weten of je meer introvert of extravert bent. Of je een solist of teamspeler bent. Etcetera.

Ondanks dat je dit onderdeel niet hoeft te oefenen is het wel handig om te weten hoe je met dit onderdeel kunt omgaan. Daarom maakt het omgaan met de persoonlijkheidsvragenlijst onderdeel uit van het GITP assessment trainingspakket.

Zelfevaluatie

Het onderdeel “zelfevaluatie” is bedoeld om te bepalen hoe zelfbewust je bent. Met andere woorden; hoe goed ken jij jezelf? Weet je wat jouw talenten, valkuilen en drijfveren zijn? Nu vraag je je wellicht af wat daar het nut van is.

Ten eerste is iemand die zich bewust is van zijn of haar eigen sterktes en zwaktes vaak beter in staat om richting te geven aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is zo iemand vaak goed in staat om zijn of haar eigen grenzen aan te geven. Dit maakt de kans op zoiets als overspannenheid kleiner. Ook heeft een zelfbewust iemand vaak meer invloed op situaties, omdat hij of zij weet welk gedrag in een bepaalde situatie effectief is.

Het is belangrijk om jezelf tijdens je een assessment interview of sollicitatiegesprek op een doeltreffende manier te kunnen beschrijven. Iemand die daar goed toe in staat is zal een positievere indruk maken op de beoordelaars dan iemand die daar niet goed toe in staat is.

Leadership Game

Een online Leadership Game is praktijksimulatie die bedoeld is om jouw leiderschapsvaardigheden te beoordelen. Ook wordt beoordeeld hoe je onder druk presteert. Tijdens een Leadership Game moet je in zeer korte tijd een grote hoeveelheid informatie verwerken om vervolgens jouw kijk op de situatie te geven en een heel aantal beslissingen te nemen. Kortom, een Leadership Game is een stressvolle praktijksimulatie.

Om succesvol door een Leadership Game heen te komen is het van belang om deze praktijksimulatie op een gestructureerde manier te doorlopen. Hoe je dat doet leer je tijdens de praktijksimulatie training als onderdeel van het GITP assessment trainingspakket.

Assessment interview

Een assessment interview is niet zomaar een leuk gesprekje. Een assessment interview is een gestructureerd interview dat bedoeld is om veel meer te weten te komen over de gedragingen, motieven, competenties en persoonlijkheidskenmerken van een kandidaat. Om deze inzichten te verzamelen wordt het interview door een assessment psycholoog afgenomen.

Ter voorbereiding op je assessment is het van belang om te weten waar een assessment interview uit bestaat en hoe je op een effectieve manier vragen kunt beantwoorden. Daarom bevat het GITP assessment trainingspakket een specifieke module ter voorbereiding op het assessment interview.

Rollenspel

Tijdens een rollenspel moet je een kort gesprek voeren met een acteur onder toeziend oog van een assessment psycholoog. Je krijgt een bepaalde situatie voorgelegd waarin jij een bepaalde rol hebt en een specifiek doel moet bereiken. Bijvoorbeeld: jij bent manager van een team en moet een gedemotiveerde medewerker ertoe bewegen zijn of haar gedrag te verbeteren. In dit geval zou de acteur de gedemotiveerde medewerkers spelen.

Om te voorkomen dat je tijdens een rollenspel de mist in gaat is het belangrijk om te weten hoe je op een effectieve manier het beoogde doel kan bereiken. Daarnaast is het van belang om te weten waar de assessment psycholoog op let, zodat je daar op in kunt spelen. Tijdens de praktijksimulatie training van het GITP assessment trainingspakket leer je alles over het rollenspel.

GITP assessment trainingspakket

Wil jij maximaal presteren voor het KVK assessment? Kies dan voor het GITP assessment trainingspakket van AssessmentCoach, zodat jij ontspannen en zelfverzekerd aan je assessment kunt beginnen én maximaal kunt presteren.

Tips voor het KVK assessment

Tot slot willen we je nog een aantal tips meegeven voor je KVK assessment:

  1. Bereid je goed voor. Zorg dat je je goed voorbereid voor je assessment. Zorg dat je weet wat je kunt verwachten en hoe je met de verschillende assessment onderdelen moet omgaan. Een goede voorbereiding is met afstand de belangrijkste factor voor succes.
  2. Ga uitgerust van start. Zorg dat je fit bent als je aan je assessment begint. Plan je assessment niet na een zware werkdag, maar kies een moment waarop je je maximaal kunt concentreren.
  3. Zoek een rustige plek. Zorg dat je je in een rustige plek bevind met weinig afleiding, zodat je je maximaal kunt concentreren op de verschillende opdrachten.
  4. Kies voor een computer of laptop. Maak je assessment op een computer of laptop, zodat er geen dingen mis kunnen gaan of teksten niet leesbaar zijn. Verder is het raadzaam om een de computer of laptop op een internet kabel aan te sluiten, zodat je een betrouwbare verbinding hebt.
  5. Wees jezelf: Vermijd sociaal wenselijke antwoorden bij het invullen van bijvoorbeeld de persoonlijkheidsvragenlijst. Mensen die de persoonlijkheidsvragenlijst sterk proberen te manipuleren vallen altijd door de mand.