Home » Figuurreeksen

Figuurreeksen oefenen

Figuurreeksen zijn een essentieel onderdeel van intelligentietesten en IQ-testen. Ontdek hier wat figuurreeksen precies zijn en hoe je ze kunt oplossen met behulp van een systematische oplosstrategie.

Wat zijn figuurreeksen?

Een figuurreeks bestaat uit een reeks figuren gevolgd door een vraagteken. De lengte van een figuurreeks varieert per intelligentietest, maar bestaat meestal uit vijf tot acht figuren. Hoe meer figuren een figuurreeks bevat, hoe lastiger de vraag doorgaans is.

Figuurreeksen oplossen

Bij het oplossen van figuurreeksen kun je het beste een oplosstrategie toepassen. Een oplosstrategie is een systematische aanpak om het onderliggende patroon of de overeenkomstige kenmerken te ontrafelen. Als gevolg van het toepassen van een oplosstrategie zul je figuurreeksen sneller oplossen en minder (onnodige) fouten maken. 

Tijdens de figuurreeksen training van AssessmentCoach (als onderdeel van de intelligentietest training) leer je meer over de oplosstrategie voor figuurreeksen. Op die manier kun je het juiste antwoord sneller selecteren.

Training is dé sleutel tot succes

Meer dan de helft van de mensen die een assessment doen falen omdat ze zich niet hebben voorbereid. Dus voorkom dat je faal en start jouw assessment training vandaag.

Soorten figuurreeksen

Op hoofdlijnen zijn er twee soorten figuurreeksen. De eerste en meest bekende soort zijn figuurreeksen op basis van een patroon. De tweede soort zijn figuurreeksen op basis van overeenkomstige kenmerken. Maar wat zijn de verschillen tussen die twee soorten?

Figuurreeksen op basis van een patroon

Bij figuurreeksen op basis van een patroon veranderd de figuur op een bepaalde manier. Per figuur komt bijvoorbeeld een elementje bij of draait de figuur of verandert een element van kleur. Hieronder vind je een voorbeeld van een figuurreeks op basis van een patroon.

Figuurreeksen oefenen? Oefen nu en presteer maximaal!

Figuurreeksen op basis van overeenkomstige kenmerken

Bij figuurreeksen op basis van overeenkomstige kenmerken is het de bedoeling dat je de overeenkomstige kenmerken tussen de verschillende figuren weet te identificeren. Alle figuren kunnen bijvoorbeeld twee lijnen bestaan waarvan één lijn gestippeld is. Hieronder vind je een voorbeeld van een figuurreeks met overeenkomstige kenmerken.

Figuurreeksen oefenen? Oefen nu en presteer maximaal!

Tijdens een figuurreeksentest moet je dus een patroon ontrafelen om vervolgens de juiste figuur op de plek van het vraagteken te selecteren. Of je moet de overeenkomsten tussen verschillende figuren zien te identificeren, zodat je de figuur kunt selecteren met dezelfde kenmerken.

Het doel van figuurreeksen bij een intelligentietest

Figuurreeksen komen bij vrijwel alle intelligentietesten of IQ-testen voor. Het doel van deze test is om de visuele intelligentie en het abstract redeneervermogen van een kandidaat te bepalen. Met andere woorden, men gebruikt figuurreeksen bij een intelligentietest om te meten hoe goed je bent in het ontdekken van logische patronen of overeenkomsten op basis van een reeks plaatjes. Door jouw score te vergeleken met de gemiddelde score van anderen bepaald men of jouw visuele intelligentie onder, op of boven het gemiddelde niveau ligt.

Figuurreeksen als onderdeel van een intelligentieprofiel

Figuurreeksen zijn slechts één van de onderdelen van een intelligentietest en daarmee ook slechts één van de onderdelen van een intelligentieprofiel. Een intelligentieprofiel bestaat uit verschillende onderdelen, zoals numerieke, verbale en visuele intelligentie alsmede het vermogen tot logisch redeneren. Voor elk onderdeel van het intelligentieprofiel wordt een andere soort test gebruikt. Een voorbeeld van een veelgebruikte test voor het meten van verbale intelligentie is de analogieën test. En een voorbeeld van een test voor het bepalen van numerieke intelligentie is de cijferreeksentest. Een andere test die zich op visuele intelligentie richt is de matrixen test.

Tijdens de intelligentietest training van AssessmentCoach leer je omgaan met alle onderdelen van de intelligentietest.

Figuurreeksen oefenen? Probeer gratis en scoor maximaal!

Veelgemaakte fouten bij figuurreeksen

Een veelgemaakte fout bij figuurreeksen is dat veel mensen de complexiteit ervan onderschatten. Veel mensen maken ter voorbereiding van de intelligentietest alleen een paar simpele (gratis) oefenvragen die door het assessmentbureau zelf worden aangeboden. Hierdoor wordt een zeer beperkte indruk van de complexiteit van figuurreeksen opgedaan, waardoor het gevoel kan ontstaan dat dit onderdeel van de intelligentietest niet zo ingewikkeld is. Maar schijn bedriegt, want tijdens een figuurreeksentest kun je met zeer complexe figuurreeksen geconfronteerd worden die niet gemakkelijk binnen een minuut kunnen worden opgelost. Neem bijvoorbeeld de volgende figuurreeks:

Figuurreeksen oefenen? Oefen nu en presteer maximaal!

Een andere veelgemaakte fout bij figuurreeksen is het te vroeg trekken van conclusies. Sommige figuurreeksen zijn zodanig ontworpen dat er bij de eerste paar figuren een bepaald onderliggend patroon lijkt te zijn. Echter, bij de laatste figuren ontstaat ineens een kleine afwijking waardoor je bij het te vroeg trekken van conclusies alsnog de mist in gaat. Daarom is het belangrijk om figuurreeksen zorgvuldig te analyseren aan de hand van een oplosstrategie.

Tijdens de figuurreeksen training van AssessmentCoach (als onderdeel van de intelligentietest training) leer je met alle verschillende varianten aan figuurreeksen omgaan.

Probeer gratis en scoor maximaal!

Schrijf je nu in voor de Free Training van AssessmentCoach en maak gratis kennis met onze assessment training.

Heeft figuurreeksen oefenen zin?

Figuurreeksen kunnen soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Daarom is het raadzaam om ze voorafgaand aan je assessment te oefenen. Door te oefenen word je behendiger in het oplossen van ervan. Ook zorgt het ervoor dat je stressniveau niet te hoog oploopt als je met lastige vragen wordt geconfronteerd. In het artikel “Assessment oefenen: zin of onzin?” leggen we je precies uit hoe dat zit.

Tips om goed te presteren

  1. Figuurreeksen oefenen helpt: Zorg ervoor dat je voorafgaand aan je assessment een heel aantal oefenvragen maakt, zodat je enige behendigheid in het oplossen ervan hebt ontwikkeld.
  2. Pas een oplosstrategie toe: Pas bij het oplossen van figuurreeksen een systematische aanpak toe. Op die manier zul je sneller het juiste antwoord vinden en minder (onnodige) fouten maken.
  3. Houdt een pen/potlood en papier bij de hand. Bij het oplossen van figuurreeksen is het handig om te kunnen tekenen.
  4. Zorg dat je je goed kunt concentreren: maak de figuurreeksentest in een stille omgeving. Schakel je mobiele telefoon uit, zodat je tijdens de test niet wordt gestoord. 
  5. Maak een figuurreeksentest op een computer of laptop: zorg dat je een figuurreeksentest op een computer of laptop maakt. De meeste testen zijn niet geschikt om op een telefoon te maken. En op een tablet of iPad bestaat het risico dat je de test per ongeluk wegveegt. In zo’n situatie loopt de tijd wel gewoon door en is de kans groot dat je faalt voor de test.

Voor- en nadelen van figuurreeksen

Voordelen

  • De test kan goed worden gestandaardiseerd, waardoor het goed mogelijk is om de capaciteiten van een persoon objectief te beoordelen en met anderen te vergelijken. Een figuurreeksentest laat weinig ruimte voor subjectieve interpretaties. 
  • Een figuurreeksentest is behoorlijk efficiënt in termen van tijd. De test kan in een relatief korte tijd worden afgenomen.
  • Figuurreeksen hebben geen last van taalbarrières. In tegenstelling tot verbale tests, zijn figuurreeksen taalonafhankelijk. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor mensen met verschillende taalachtergronden, wat vooral handig is bij het testen van mensen uit diverse culturen.
  • Figuurreeksen tests meten verschillende cognitieve vaardigheden, zoals logisch redeneren, patroonherkenning, ruimtelijke perceptie en abstract denken. Deze diversiteit stelt assessment psychologen in staat om een bredere kijk te krijgen op de cognitieve capaciteiten van een persoon dan bijvoorbeeld met taalgerichte tests.

Nadelen

  • Men weegt de uitkomst van een figuurreeksentest soms te zwaar mee bij het beoordelen van de benodigde cognitieve capaciteiten voor een bepaalde functie. Voor bepaalde functies geldt dat de visuele intelligentie van een persoon minder van belang is.
  • Het beoordelen van numerieke intelligentie is een momentopname. Tijdelijke factoren, zoals testangst of stress, kunnen (sterk) van invloed zijn op de uitkomsten van de test, waardoor deze mogelijk niet de werkelijke cognitieve vermogens van een persoon weerspiegelen.
  • Figuurreeksen zijn niet geschikt voor bepaalde cognitieve stoornissen. Figuurreeksen tests kunnen minder effectief zijn bij het beoordelen van mensen met bepaalde cognitieve stoornissen of neurologische aandoeningen, omdat deze aandoeningen mogelijk van invloed zijn op de specifieke vaardigheden die in de figuurreeksentest worden getest.

Wil jij maximaal presteren voor je assessment?

Kies dan voor de assessment trainingen van AssessmentCoach! Leer omgaan met alle onderdelen van jouw assessment en wordt geselecteerd!